Espoon Otaniemessä sijaitsee Aalto-yliopiston vilkkaasti laajentuva kampusalue. Tänä vuonna kampukselle on jälleen tullut uutta taidetta, ja kävijätutkimuksella saatiin lisää tietoa rakennusten käyttäjät suhtautumisesta taiteeseen.
Aalto-yliopisto on korkeakoulu, joka on pysyvästi sitoutunut prosenttiperiaatteen käyttöön vuodesta 2017 lähtien.
Suomen korkeakouluista Turun ammattikorkeakoulu on panostanut julkiseen taiteeseen, ja Valtion taideteostoimikunta hankkii taidetta moniin valtion omistamiin yliopistokiinteistöihin. Aalto-yliopiston päätös jatkuvasta prosenttiperiaatteen noudattamisesta on kuitenkin vielä ainut laatuaan.
Aalto-yliopistossa työskentelee taiteen ja näyttelyiden erityisasiantuntija Outi Turpeinen, joka vastaa kampuksen julkisen taiteen koordinoinnista.
Prosenttiperiaatteella hankittavia teoksia on paljon, sillä rakennustahtikin on vilkas.
- Parhaillaan käynnissä on kolme rakennushanketta ja keskimäärin valmistuu noin yksi rakennus per vuosi, Turpeinen kertoo.
Uusimmat teokset on asetettu esille kuluvana syksynä.
- Vanerista tehty opiskelija Noora Archerin ja tutkija Laura Piispasen suunnittelema Quantum Moss ja biomateriaalista tehty Aalto-yliopiston alumnien Jenna Ahosen ja Ayda Grišiūtėn Biomodules way -teos ovat viimeisimpänä valmistuneet julkiset teokset. Kumpikin teos on kokeellinen ja teosten kesto on rajallinen.
Aalto-yliopisto Works -kortteliin on tänä vuonna valittu uudet Pasi Rauhalan sekä Teija ja Pekka Isorättyän teokset. Niiden valmistuminen ajoittuu vuoteen 2023.
Kuluvana vuonna yliopistossa toteutettiin ensimmäistä kertaa myös kävijätutkimus julkisesta taiteesta. Väre-rakennuksen ja Kauppakorkeakoulun teosten vastaanottoa tutki taiteen maisteri Anni Avela. Kyselyyn vastanneista jopa 94 prosenttia piti hyvin tai melko tärkeänä sitä, että yliopiston tiloissa on taidetta.
- Yllättävää oli, miten laajasti ja eri tavoin ihmiset kokivat taiteen. Teokset ovat monella tapaa läsnä kampuksen arjessa, niitä esimerkiksi esitellään kansainvälisille vieraille. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa julkinen taide otetaan osaksi opetusta ja tutkimusta, Turpeinen kertoo.
Outi Turpeinen kannustaa tekemään metroretken Otaniemeen tai poikkeamaan Aalto Töölöön Runeberginkadulla (entinen Kauppakorkeakoulu).
- Suuri osa julkisen taiteen teoksista on kaikkien nähtävillä, kuten myös viisitoista näyttelytilaa. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi katsomaan teoksia, nyt kun koronan jälkeen yliopisto on jälleen normaalisti auki.
Lue lisää Aalto-yliopiston julkisen taiteen kokoelmasta
Teksti: Hanna Hannus