Kruunuvuorenrannassa julkinen taide on päätetty toteuttaa valotaiteena. Valotaide on pyritty ottamaan korttelien suunnitteluprosesseihin mukaan alusta lähtien.
Juttu on osa sarjaa, jossa esitellään Suomen uusia taidekaupunginosia.
Helsingin Kruunuvuorenranta tunnettiin menneisyydessä kesähuviloistaan, jonne säätyläisväki matkusti loma-ajaksi. Parhaillaan tälle öljysatamanakin palvelleelle merelliselle ja kallioiselle alueelle rakentuu yksi Helsingin uusista asuinalueista.
Rakennettavaa riittää: Kruunuvuorenrannasta on määrä tulla yli 13 000 asukkaan kaupunginosa. Mikäli kaikki sujuu aikataulun mukaan, viiden vuoden kuluttua täältä pääsee uusia Kruunusiltoja pitkin pikaratikalla Helsingin keskustaan kahdessakymmenessä minuutissa.
Helsinki on käyttänyt prosenttiperiaatetta jo pitkään. Myös uusien kaupunginosien, kuten Arabianrannan ja Kalasataman, rakentamisessa taiteella on ollut keskeinen rooli.
Kruunuvuorenrannan julkisessa taiteessa on keskiössä valo: alueen teokset ovat valotaidetta tai valoteoksia. Alueesta rakennetaan identiteetiltään “valon kaupunginosaa”, jota tukevat valotaiteen lisäksi laadukkaat valaistusratkaisut. Kruunuvuorenrannassa valotaide on kirjattu tontinluovutusehtoihin: valoteokset rakennetaan käyttämällä 10 euroa / rakennusoikeusneliömetri valotaiteen suunnitteluun ja rakentamiseen.
Alueen ensimmäinen valotaideteos oli entiseen öljysäiliöön toteutettu Säiliö 468 (2012), jonka suunnitteli valotaiteilija Tapio Rosenius: näin menneisyys öljysatamana vaihtui tulevaisuuteen valokaupunginosana.
Taide mukaan alusta lähtien
Valaistuspäällikkö, arkkitehti Marjut Kauppinen on toiminut Kruunuvuorenrannan valotaiteen koordinaattorina alusta alkaen, siitä saakka kun asuinalueen ensimmäiset teokset toteutettiin seitsemän vuotta sitten.
- Kruunuvuorenrannassa valotaide on pyritty ottamaan korttelien suunnitteluprosesseihin mukaan alusta lähtien. Ymmärrys taiteen käytöstä rakentamisessa on vuosien varrella kasvanut, ja taiteen huomiointi rakentamisen yhteydessä alkaa olla jo perusasia. Valotaiteen osalta tärkeää rakennuttajalle on huomata, että se ei tarkoita samaa kuin pihavalaistus, Kauppinen kertoo.
Kruunuvuorenrannassa osa teoksista on tilattu taiteilijoilta ja osa valaistussuunnittelijoilta. Kauppisen mukaan valotaiteeseen erikoistuneita taiteilijoita ei ole kovin helppoa löytää. Myös rakennuttajilla on taiteilijavalinnassa paljon sananvaltaa. Koordinaattori tekee rakennuttajalle ehdotuksen, mutta monesti rakennuttajalla itsellään on jo tekijä mielessä. Taiteilijat tekevät sopimuksen suoraan rakennusyhtiön kanssa.
Kruunuvuorenrannan viimeisimmistä teoksista moni on toteutettu koko korttelin yhteisinä. Samantapaiseen ratkaisuun päädyttiin monin paikoin myös Arabianrannassa.
- Kruunuvuorenrannan valaistukseen liittyy muutakin kuin taloyhtiöiden valoteokset. Kaupunki on panostanut keskimääräistä enemmän myös yleisten alueiden valaistukseen, josta järjestettiin kilpailu Helsingin designpääkaupunkivuonna 2012, Kauppinen kertoo.
Valotaidekävelylle kartan kanssa
Kruunuvuorenrantaan kannattaa suunnata omatoimiselle valotaidekävelylle hämärän tultua. Suurin osa teoksista on lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, ja Helsingin kaupungin verkkosivuilta löytyvän valotaidekartan avulla alueella on helppo suunnistaa. Kartalta löytyy suurin osa valotaideteoksista teostietoineen. Kruunusiltojen valmistumista odotellessa bussit kulkevat alueelle Herttoniemen metroasemalta kymmenessä minuutissa.
Kruunuvuorenrannan valotaide on levittynyt osaksi rakennuksia ja piha-alueita. Valoteoksissa on hyödynnetty monipuolisesti erilaisia rakennuksia, ympäristöjä, tekniikoita ja toteutustapoja. Merenrantasijainti, luonnonläheisyys, kantakaupungin mittakaavaa toistavat uudisrakennukset ja valotaideteokset luovat alueesta ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Aloitimme oman valotaidekierroksemme Anna Shkodenkon ja Tomi Humaliston Madonluvut-teokselta. Ruokakaupan edessä Kalevalan runon säkeet loistavat maassa mutkittelevan teoksen teräspinnasta ja teoksen valo reagoi voimakkuudellaan ohikulkijan liikkeeseen.
Runoja ja valotaidetta on yhdistetty toisessakin Kruunuvuorenrannan valotaideteoksessa. Lorentzinkujalla maahan on valaistu sanapareja taiteilija Jaakko Niemelän ja runoilijakaksikko Henriikka Tavin ja Mikael Bryggerin Satu-teoksessa. Sanat kiertävät pihatietä kerrostalolta toiselle rytmittäen matkaa.
Ympäri Kruunuvuorenrantaa on ripoteltu Kruunuparkki-pysäköintihalleja, jotka ihastuttavat poikkeuksellisella muotoilullaan ja värikkyydellään. Spiraalinmuotoisia halleja piristää myös niihin yhdistetty valoteos, jonka on suunnitellut arkkitehti Teemu Tuomi Arkkitehtitoimisto NRT Oy:stä. Kruunuparkkien suunnittelusta on vastannut sama arkkitehtitoimisto.
Yksi Kruunuvuorenrannan näyttävistä maamerkeistä on Jari Vuorisen suunnittelema Portti-teos. Kahden kerrostalon väliin pingotetut metallivaijerit yhdistettynä violetin sävyissä loimuavaan valoon saavat aikaan vaikuttavan lopputuloksen.
Teoksissa valoa on käytetty monin eri tavoin esimerkiksi yhdistämällä sitä erillisiin veistoksiin, integroimalla valoa rakennuksiin tai heijastamalla sitä seinäpintojen lisäksi myös maahan ja vaikkapa rakennusten parvekkeisiin. Koirasaarentiellä porttikäytävän seinään on heijastettu Lighting Design Collectiven suunnittelema Värjätyt varjot -teos. Valoa design Oy:n suunnittelemasta Valokirjontaa-teoksesta voi tunnistaa karjalaisen kirjontamalliston kuvioita. Kuviot muodostuvat rakennuksen tiilimuurauksesta loistavasta valosta.
Kruunuvuorenrannan valotaidekierros oli innostava ja runsas kattaus uutta julkista valotaidetta. Valoteoksia on nyt jo yli kaksikymmentä, ja lähivuosina teoksia on tulossa lisää sitä mukaa kun alue rakentuu.
Marjut Kauppinen kertoo, että alueen asukkailta saatu palaute on ollut myönteistä: valotaiteesta ja teoksista haluttaisiin saada enemmänkin tietoa kuin mitä tähän mennessä on ollut mahdollista tuottaa.
Teksti: Hanna Hannus ja Mona Huczkowski
Kuvat: Hanna Hannus