Helsingin Kalasatamaan valmistuvan REDin taideohjelma on julkistettu. Uuden kauppakeskuksen ja kahdeksan tornitalon kokonaisuuteen hankitaan taidetta noin kahdella miljoonalla eurolla.
REDin pysyvät taideteokset ovat poikkeuksellisen suuria, kuten HC Bergin seitsemän metriä korkea Nereidi-veistos ja Silja Rantasen yli 180 metriä pitkä Kenen Helsinki -maalaus. Ensimmäiset teokset ovat jo valmistuneet, ja valtaosa taiteesta on esillä kun kauppakeskus avautuu syyskuun lopulla.
Helsinki noudattaa prosenttiperiaatetta, ja Kalasatamassa sitä toteutetaan ympäristötaidemaksun avulla. Rakennuttajat sitoutuvat maksamaan ympäristötaidemaksua 10 euroa kerrosneliömetriltä.
REDissä taide on sekä pysyvää että väliaikaista. Pysyviä teoksia on yhdeksän, ja niistä monet ovat erityisen suuria sekä näyttäviä. Suurin yksittäinen teoskokonaisuus ovat Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumon Lighting Design Collectiven ja Arkkitehtitoimisto Helin & Co:n toteuttamat kolmekymmentä valopergolaa, joita on ympäri alueen puisto- ja piha-alueita.
Alueen taidekoordinaattori on taiteilija, arkkitehti Kaisa Berry. Hän muistuttaa, että isoissa hankkeissa on lukuisia osapuolia, joiden tarpeet koordinaattorin on huomioitava: arkkitehtejä, rakennuttajia, taiteilijoita ja edelleen alueen asukkaita sekä muita kaupunkilaisia, joita taide viime kädessä palvelee. Yhdessä taidekoordinointin osallistunut työryhmä päätti, että tavoitteena on kertoa alueen eri tarinoita taiteen kautta. Aiheita ovat meri, urbaanius ja teollinen rosoisuus.
”Erityisesti tärkeää meille oli, että ihmiset voisivat kokea ylpeyttä ja omistajuutta alueestaan taiteen kautta”, kertoo Berry.
Helsinki saa syksyllä uusia maamerkkejä
Kuvanveistäjä HC Berg voitti REDiä varten järjestetyn kansainvälisen kutsukilpailun ehdotuksellaan Nereidi. Teos tulee Kalasatamankadun eteläpäätyyn, ja se sijoitetaan paikoilleen kauppakeskuksen avajaisiin mennessä syyskuun lopussa. Nereidi on kaksiosainen: teoksessa on ihmishahmo, joka muodostuu laserleikatuista ja maalatuista alumiinilevyistä, sekä betonista valettu aaltomainen jalusta. Teoksen sisälle tulee valaistus.
Taidemaalari Silja Rantanen Junatien kevyen liikenteen väylälle maalaa peräti yli 180 metriä pitkä Helsinki-aiheisen teoksen. Rantanen kertoo teoksen nimen olevan kunnianosoitus Vilhelm Helanderin ja Mikael Sundmanin teokselle Kenen Helsinki (1972), jota Rantanen kuvaa sukupolvikokemukseksi. Öljyvärein maalattu muistikartta ilmentää sitä, kuinka kaupunkitilalla ja näkymien estetiikalla on myös poliittinen ja historiallinen ulottuvuus.
REDin taidekokonaisuudesta on jo valmiina taiteilija Jenni Ropen mobileteos Mobile W ja Mobile E. Suomen suurimmat, 20 metriä korkeat mobilet sijaitsevat Kalasataman Terveyden ja hyvinvoinnin keskuksessa.
Graffititaiteilija EGSin maalaukset sijaitsevat kauppakeskuksen parkkiluolassa. Suomen tunnetuimmat graffititaiteilijan maalaukset ovat värikäs saaristo, jolla hän haluaa herättää ajatuksia siitä, mitä alueella on aiemmin ollut.
REDissä valmistuu kesän aikana useita teoksia. Valaskala-betoniveistos on Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumon, Arkkitehtitoimisto HLP:n ja kuvanveistäjä Pertti Kukkosen yhteinen teos. Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan kokonaisuus Merimaisema on alueelle ensimmäisenä nousevassa asuintorni Majakan aulassa. Teokseen kuuluu yhteisöllinen osio, joka kiertää Majakan asunnoissa niin, että asukkaat saavat lainata teosta kukin vuorollaan. Teokset toteutetaan keramiikasta.
Lighting Design Collective toteuttaa REDiin Väre-valoteoksen, joka koostuu noin 2 000 kevlar-köydestä, jotka valaistaan maahan upotettavien valaisimien avulla. Köysistö muodostaa tilan, jossa voi oleskella.
Korutaiteilija ja muotoilija Inni Pärnäsen teos Kesä tulee asuintorni Loiston ala-aulaan, ja se tehdään vanerista laserleikkaamalla ja prässäämällä.
Suurten, pysyvien taideteosten rinnalla Kalasatamassa toteutetaan myös tilapäisiä, yhteisöllisiä taideprojekteja. Yksi niistä on juuri avautunut Kalasataman Vapaakaupunki, jossa kuka tahansa voi järjestää maksuttomia tapahtumia. Kalasataman Vapaakaupunki koostuu neljän kontin kokonaisuudesta, jotka mukautuvat erilaisten tapahtumien näyttämöksi sekä Yläpuutarhan puistomaisesta osiosta.
Teksti: Miisa Pulkkinen