Suomen valtiovierailut – Diplomatiaa ja ulkopolitiikka –juhlarahan suunnittelukilpailun ensimmäisen palkinnon saivat Sinikka Inkeroinen-Huhta ja Ilkka Huhta.
Suomen valtiovierailut – Diplomatiaa ja ulkopolitiikka –juhlarahan suunnittelukilpailu on päättynyt. Kilpailun palkintolautakuntakokouksessa 17.06.2024 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.
Kilpailuajan päättyessä oli otettu vastaan 19 kilpailutyötä, joiden joukosta palkintolautakunta valitsi voittajaksi ehdotuksen VALTIOVIERAILU, TULEVAISUUDEN HISTORIAA, jonka tekijät ovat Sinikka Inkeroinen-Huhta ja Ilkka Huhta.
Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.
1. palkinto, toteutettava työ (8000 euroa)
Nimimerkki: VALTIOVIERAILU, TULEVAISUUDEN HISTORIAA
Tekijät: Sinikka Inkeroinen-Huhta ja Ilkka Huhta
2. palkinto (3000 euroa)
Nimimerkki: YHTEINEN MAAPERÄ
Tekijät: Heikki Konu ja Jukka Jokinen
3. palkinto (2000 € euroa)
Nimimerkki: VUOROVAIKUTUS
Tekijä: Pertti Mäkinen
Palkintolautakunta totesi Sinikka Inkeroinen-Huhdan ja Ilkka Huhdan kilpailuehdotuksen olevan onnistunein design suunnittelukilpailussa. Muut palkitut tekijät olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta ehdotuksissaan. Sinikka Inkeroinen-Huhdan ja Ilkka Huhdan juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Suomen valtiovierailut – Diplomatiaa ja ulkopolitiikka –juhlarahaksi. Valtion juhlarahaohjelman mukaan juhlarahasta lyödään kultaraha, joka on nimellisarvoltaan 100 euroa vuonna 2025.
VALTIOVIERAILU, TULEVAISUUDEN HISTORIAA -ehdotuksen muotokieli on geometrisen selkeä ja hyvin rahamainen myös kuva-aiheen mittasuhteita ajatellen. Kolikon molemmilla puolilla on kuvattu abstrahoitu ovi. Ovi toimii onnistuneesti valtiovierailujen symbolina, sillä valtiovierailut avaavat uusia ovia ja ovien takana myös neuvotellaan. Yhdessä tunnus- ja arvopuoli muodostavat narratiivin kolikkoa kääntäessä. Ehdotuksessa on kiinnitetty kiitettävästi huomiota eri pintakäsittelyvaihtoehtoihin, millä on luotu vaihtelua ja samalla kytkös arvo- ja tunnuspuolen välille. Kolikkopinnalle ominainen karheus ja sileys toteutuu onnistuneesti kuva-aiheessa. Yhdessä tunnus- ja arvopuoli toteuttaa kauniisti ja täsmällisesti juhlaraha-aihetta viittaamalla valtiovierailujen merkitykseen ja tärkeään asemaan diplomatian ja ulkopolitiikan yhtenä ilmentymänä.
Sinikka Inkeroinen-Huhta ja Ilkka Huhta nykyisin Kaarinassa asuva taiteilijapari, jotka ovat tehneet taidetta yhdessä jo nuoruudesta saakka. Taiteilijaparia kiinnostaa kehittää perinteisiin tekniikoihin perustuvaa kuvanveistoa ja yhdistää niitä modernilla ilmaisulla. Juhlarahakilpailuissa he ovat aiemmin palkittu vuosina 2021 (Kansallisbaletti 100 vuotta, 3. sija) ja 2013 (Tove Jansson, 2. sija). Tänä vuonne he voittivat Suomen Mitalitaiteenkillan vuosimitalikilpailun (2024).
Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.
Palkintolautakuntaan osallistui:
Timo Huusko, juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo
Juha Halonen, juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö
Pirjo Sanaksenaho, juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-yliopisto
Henrika Tandefelt, juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto
Tuomas Sukselainenm juhlarahalautakunnan jäsen, VTT
Tapio Kettunen, Suomen Taiteilijaseuran edustaja
Lene Wahlsten, palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo