Prosenttiperiaatteella valmistuneet julkisen taiteen teokset ovat osa koulujen ja päiväkotien arkea.
Helsingissä kolmeen vastavalmistuneeseen päiväkotiin on saatu sen käyttäjiä ilahduttamaan uutta julkista taidetta. Kirsi Kivivirralta on valmistunut teos Päiväkoti Soittajaan Kannelmäkeen, Sanna Kannistolta Päiväkoti Nuottiin Pukinmäkeen ja Bogna Wisniewskalta Longinojan päiväkotiin Malmille. Turun Pääskyvuoren kouluun on valmistunut koulun sisä- ja ulkotiloihin levittäytyvä teoskokonaisuus. Neljäosaisen teoksen takana on paitsi kuvataiteilija ja kuvataiteen tohtori Jan-Erik Andersson myös koulun oppilaat. Järvenpään Yhteiskouluun on valmistunut metsäpaloalueelta livekuvaa näyttävä teos, jonka takana on IC-98 taiteilijakaksikko eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää.
Päiväkoti Soittajassa Kannelmäessä taideteosten aiheista ja toteutustavoista löytyy yhtäläisyyksiä kasvuun, kuuntelemiseen sekä ihmisten ja elinympäristön väliseen vuorovaikutukseen.
Kirsi Kivivirran teos JOS OLISIN PUU tuo ympäröivän maailman sisätiloihin keskustellen rakennuksen arkkitehtuurin kanssa. Teos koostuu julkisivun puuympyröistä ja sisätilojen keraamisista, oksin kuvioiduista reliefeistä. Kivivirran pääasiallinen materiaali on valkoinen posliini, mutta tässä teoskokonaisuudessa hän käyttää ensimmäistä kertaa myös puuta.
Sanna Kanniston teos Metsän kutsu on niin ikään teossarja, jossa on lasipinnoille painettuja valokuvia linnuista ja puista. Teokset tuovat luonnon sisälle ja kutsuvat havainnoimaan lintuja ja luontoa samalla virkistäen ja rauhoittaen tilaa. Päiväkodin portaikosta löytyy esimerkiksi haavan oksalle istahtanut sinitiainen sekä eri kotoperäisten puiden oksilla lehahtelevat punatulkut, urpiainen ja pensastasku. Lisäksi leikin tuntua tuomassa päiväkotiin ovat teoksessa olevat köysitikkaat, jossa keikkuvat mm. niittykirvinen ja pajulintu. Kehystetyissä valokuvissa puolestaan esiintyvät rautiainen, viherpeipot poppelipuussa ja helmipöllö.
Kannistolla on ELY-keskuksen erityislupa luonnonoloissa valokuvaukseen. Hänen mukaansa ”linnuissa on haurasta kauneutta ja iloa; lystikkyyttäkin.”
Bogna Wisniewskan teoskokonaisuuteen visuaalinen halaus kuuluu keraamisia pilvimuotoja sekä tekstiilejä, joiden puiset kehykset toistavat pilvien pehmeää muotokieltä. Teoksen teemoja ovat ystävällisyys, välittäminen, pehmeys ja läheisyys. Taiteilija toivoo teoksensa viestivän rauhallisuutta ja hoivaa.
HAM Helsingin taidemuseo on toiminut teoshankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi. Päiväkoteihin valmistuneet teokset tulevat osaksi prosenttiperiaatteella toteutettujen teoksien kokoelmaa, johon kuuluu jo yli 200 teosta.
Turussa Pääskyvuoren kouluun valmistunut Jan-Erik Anderssonin teoskokonaisuus ruokkii mielikuvitusta ja avaa uusia näkökulmia elämään
Mielikuvituksen horisontti – teoskokonaisuus osoittaa, että elämässä asiat voidaan tehdä monella eri tavalla ja ettei mikään ole mahdotonta.
Koulun julkisivun kulmaan sijoitettu Aurinko-puu tervehtii aamuisin oppilaita ja koulun henkilökuntaa. Metallinen Aurinko ottaa pääskysen mukaan tanssiin ja yhdistää näin teoksen symbolisesti Pääskyvuoreen. Teos on valaistu pimeään aikaan.
Pölyttäjien keinu koulun pihalla on viiden istuttavan keinun päälle sijoitettu metallinen kukkaveistos. Se muistuttaa kukkien ja hyönteisten tärkeydestä ekosysteemissämme. Kukan lehdissä on geometrisiä kuvioita ja ne luovat läpinäkyvän tilakokemuksen keinujille.
Koulun sisätiloihin sijoitettujen teosten toteutuksessa ovat olleet mukana koulun oppilaat. Digitaalisena piirustuksena ja kollaasina toteutettu surrealistinen taideprintti Mielikuvituksen horisontti lentävät hyönteisiksi pukeutuneet koulun oppilaat.
”Olen useassa kouluteoksessani työskennellyt oppilaiden kanssa ja se on aina yhtä hauskaa! Toivon, että se on myös heille kokemus, jonka he muistavat positiivisesti koko elämänsä. Tässä projektissa he saivat pukea itsensä mielikuvitushyönteisiksi. Filmasin heitä, kun he tekivät lentäviä liikkeitä. Filmi ja kuvat käytettiin sekä videossa että seinäteoksissa.” Jan-Erik Andersson kuvailee.
Neljäs osa teoskokonaisuutta on Video-penkki, jossa koko 70 kilometrin matkan Aurajoen yläpuolella oppilaat ”lentävät” joen alkulähteiltä alajuoksulle asti.
Myös Pääskyvuoren koulun taideteokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla. Turun museokeskus toimii taidehankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Turun kaupungin taidekokoelmaa.
Livekuva näyttää luonnon hidasta muuttumista tuhon jäljiltä täysimittaiseksi metsäksi
Myös Järvenpään Yhteiskoulu on saanut oman julkisen taideteoksensa, joka julkistettiin kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2023. Teoksen Yhteinen metsä takana on IC-98 taiteilijakaksikko eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää.
Teos avaa reaaliaikaisen videoyhteyden Kalajoen metsäpaloalueelle. Teos on sijoitettu koulun toisen kerroksen aulaan, josta oppilaat ja henkilökunta voivat seurata livekameran välityksellä metsäpaloalueen luontoa ja sen tapahtumia eri aikoihin vuotta ja vuorokautta. Teos välittää tietoa sekä taideteoksen olemuksesta että luonnon ennallistamisesta metsäpaloalueella.
“Hyvinvointi on meille kaikille tärkeää ja luonnosta me jokainen saamme hyvää mieltä. Teos lisää omalta osaltaan niin oppilaiden kuin koulun henkilöstönkin hyvinvointia. Tämän mediataideteoksen myötä koulumme nuorimmat oppilaat pääsevät varttumaan metsän mukana”, kertoi Järvenpään kaupungin opetusjohtaja Arja Korhonen julkistamistilaisuudessa.
Koulun oppilaat ja henkilökunta osallistuvat yhdessä kaupungin työryhmän kanssa taiteilija- ja teosvalintaan. IC-98 taiteilijapari Patrik Söderlund ja Visa Suonpää ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1998 alkaen. Heidän teoksissaan ominaista on luontonäkökulma ja siihen vaikuttava ihmisen aikaansaama muutos ympäristössä.
Yhteinen metsä teos on osa Järvenpään taidemuseon kokoelmaa ja se toteutettiin julkisen taiteen prosenttiperiaatteen mukaisesti.