Uutiset25.9.2024
Värikkäät suurikokoiset hahmot pyöreän muotoisella alustalla.
Kuva: Foto Hannele valokuvaamo, Marjo Kauramäki

Kuopion Valteri-koulu Mäntykankaan pihaan valmistunut valtion taideteostoimikunnan tilausteos Lintukoto (Shangri-La) on suuri veistoskokonaisuus, jonka värikkäissä hahmoissa on paljon yksityiskohtia. Taiteilija Virpi Kannon mukaan jokainen hahmo on oma maailmansa ja niistä voi löytää erilaisia luonnon elementtejä, kuten lintuja ja kasvillisuutta.

Virpi Kannolle veistoksen suunnittelussa keskeistä oli teokselle valittu suuri ympyrän muotoinen paikka, jonka autot kiertävät tuodessaan ja hakiessaan oppilaita. Myös koulurakennuksen suojeleva muoto inspiroi neljän hahmon rauhalliseen sommitteluun. Taiteilijan mukaan oli ihanteellinen lähtökohta, että lapset ja nuoret näkevät odotuskatoksesta suoraan teokseen.

”Ajattelin koulun oppilaita, iloa ja riemua. Toivoin tekeväni teoksen, josta oppilaat saavat energiaa: hahmoja, joita jaksaa katsoa aina uudelleen, joista voi keksiä tarinoita, jotka myös kuuntelevat ja näkevät sinut.”

Kanto lähti hahmottelemaan ensin savesta pienoismalleja eläin-, ihmis- ja satuhahmoista. Matkan varrella ratkaisut muuttuivat ja hahmoihin tuli enemmän arvoituksellisuutta ja monitulkinnallisuutta. Kasvojen viimeistely määritteli kunkin hahmon luonteen. Taiteilija on käyttänyt savimuovailua, kipsimuottia ja betonivalua yhdistävää tekniikkaa valmistumisestaan eli vuodesta 1988 saakka.

”Veistoksen rakennuspalikoista pidän etenkin massasta ja muodosta. Lintukodossa pyöreää muotoa on paljon, syntyy jatkuvuutta ja voimaa. Läpivärjätyn betonin monipuolisella valutekniikalla sai aikaan pysty- ja vaakaraidoituksia. Väriopillinen ajattelu, näin voimakas ja laaja värien käyttö on minulle uutta.”

Teoksen nimeä Lintukotoa on haastavaa kääntää muille kielille, joten utooppinen onnellisuuden paikka Shangri-La auttaa teoksen ymmärtämisessä.

”Lintukoto on suomalaisen kansanperinteen mukaan myyttinen paikka. Nykyään sillä tarkoitetaan yleensä pientä, turvallista ja kotoisaa paikkaa. Valteri-koulu merkitsee sitä oppilailleen. Teos on tehty vilpittömyydestä, lapsuuden ja nuoruuden ilosta ja riemusta.”

 

Virpi Kanto (s.1959) asuu ja työskentelee Orimattilassa yhdessä miehensä kuvanveistäjä Tapani Kokon kanssa. Hän on tehnyt useita julkisia veistoksia kuten Lahden matkakeskuksen pyörätunnelin kasvoreliefit sekä Kotkan Elämäntanssi. Parhaillaan hänen veistoksiaan on esillä Lahden kaupunginteatterissa 23.5.2025 asti.

 

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Lisätietoja:
Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238 
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477